Share |

Cate ceva din Istoria MLM-ului:

     MLM - MultiLevel Marketing se traduce in romana - "marketing in retea". Esenta conceptului presupune formarea unei structuri pe mai multe nivele pentru comercializarea produselor si serviciilor de la producator catre consumator prin contacte directe. Mai exact, comercializarea produselor are loc prin intermediul unei retele de persoane.

     Sistemul se bazeaza pe raspindirea informatiilor intre mai multe persoane, care dupa ce folosesc produsele (serviciile) prezentate transmit informatia mai departe. Remunerarea sub forma unor comisioane se distribuie la toate nivelele retelei. Companiile Network Marketing ofera posibilitatea unui casting suplimentar mai multor oameni.

     "MultiLevel Marketing" - este o expresie des raspindita, insa denumirea mai exacta este "marketing in retea" (Network Marketing) sau "vanzari in retea" - aceasta denumirea va fi utilizata in continuare.

     Ideea vanzarilor in retea a fost lansata cu 50 de ani in urma. Constientizarea faptului ca pentru promovarea si comercializarea produselor si servicilor pot fi folosite structuri de distribuitori (activitate mult mai eficienta decat a magazinelor) a dus la formarea unei adevarate industrii. Primele companii care au utilizat conceptul de vanzari in retea au fost infiintate la sfarsitul anilor 40. Aceste companii au introdus sistemul de sponsorizare in afacere si remunerarea prin comisioane conform volumului de vanzari efectuat. Network Marketing-ul s-a dezvoltat destul de incet in perioada anilor 1959-1975. Numai treizeci dintre companiile infiintate in acea perioada pot fi numite companii MLM. (In acea perioada conceptul de "marketing in retea" nu era utilizat).

     In prezent exista sute de companii MLM in care activeaza milioane de intreprinzatori independenti (distribuitori, networkeri), iar nivelul vanzarilor a atins cifra miliardelor de dolari. In prezent MLM-ul reprezinta cea mai viabila structura pentru comercializarea produselor (serviciilor). Distribuitorii independenti lucreaza pe baza unui contract si primesc bonusuri atunci cand produsele ajung la consumator. Posibilitate de a castiga bani in aceasta afacere - este vanzarea produselor si in paralel dezvoltarea unei retele de distribuitori.

     Exista o metoda simpla de a verifica legalitatea si corectitudinea sistemului. Daca cineva primeste comisioane din taxele de inscriere pe care persoanele trebuie sa le achite pentru a fi inregistrat in reteaua de distribuitori este foarte probabil ca aceasta afacere sa nu fie in totalitate legala. Existenta unor neajunsuri sau remunerarea incorecta a distribuitorilor pentru eforturile depuse face ca orice afacere sa para dubioasa din punct de vedere moral, etic si legal.

     La sfarsitul anilor '80 peste cinci milioane de oameni activau deja in MLM. In scurt timp au fost infiintate citeva sute de companii. Sute de mii de oameni si-au gasit un nou drum in viata. Acestia au inteles forta acestei structuri dinamice care permite acestora sa-si indeplineasca telurile si sa-si realizeze dorintele: propria afacere, independenta finaciara indiferent de profesie. Multi dintre ei au mers pe calea incercarilor si greselilor, victoriilor si infrangerilor. Insa necesitatea de noi produse si a principiilor de dezvoltare in afacere au conturat principiile moderne in industria MLM.

     Anii '90 au constituit un moment crucial in istoria marketing-ului in retea, datorita dezvoltarii tehnologiilor informationale . Utilizarea calculatoarelor a permis efectuarea rapida a evidentei contabile pentru numarul mare de distribuitori care activeaza in companiile MLM. Marketingul in retea a fost adaptat rapid noilor tehnologii si servicii. Vanzarile in retea au devenit unul din cele mai rapide procedee de promovare a produselor si serviciilor in lumea moderna, iar cresterea anuala a acestei industrii este uimitoare. Statistic in prezent activeaza intre 15 si 17 milioane de distribuitori in NM. Luand in considerare numarul in crestere al companiilor MLM intr-un interval de 5-10 ani se estimeaza dublarea cifrei acestora.

     Pretul ridicat pentru promovarea noilor produse pe piata si dorinta constanta a producatorilor de a se lansa pe noi piete, determina companiile sa apeleze la sitemul marketingului in retea.

 

 
 

Make a free website with Yola