Share |

                                        Crearea unui parfum

     Imaginatie bogata sau simplu procedeu tehnic ? Pentru a obtine esenta integrala a unei flori sau a unei plante, cercetarile se indreapta catre diferite metode de extractie si se conjuga cu inspiratia si sensibilitatea specifice creatorului. Creatorii de parfumuri sunt magicieni, aflati mereu in cautarea mirosului care va crea un parfum de neuitat.

Culegerea florilor se face in intraga lume. Din Franta pana-n Turcia, trecand prin Africa si pana-n Australia; florile se raspandesc si recoltele depind de anotimpuri precum si de calitatea fiecarei flori si plante in parte. Odata cu trecerea timpului au evoluat si tehnicile de extragere a aromelor, pentru a obtine aromele cele mai fine.           Deci....

     Distilarea - e unul dintre procedeele cele mai vechi prin care se extrage uleiul esential si apa florala. Vaporii de apa traverseaza o albie de flori sau de plante. Apoi, incarcati de esenta aromatica, trec printr-o teava de racire. La iesirea din aceasta teava, se scurge un amestec din care se separa apa distilata de uleiul esential.

     Procesul de parfumare - procedeu revolutionar, se extrag principiile odorante din flori care nu suporta caldura, cum ar fi iasomia. Acest proces consta in depunerea pe tablite de sticla unse cu un strat de grasime a florilor sau a petalelor. Atunci cand grasimea aabsorbit esenta florilor, timp de 12 pana la 72 de ore, se repeta operatiunea pana la saturatia grasimii. Se foloseste apoi alcool pentru a extrage esenta  al carei parfum e foarte apropiat de floarea proaspata. In locul utilizarii unei grasimi pe tablitele de sticla se poate folosi un solvant. Acesta se evapora si lasa in urma o  materie . Un tratament cu alcool o va transforma in  esenta . Datorita acestui dizolvant, parfumul din substante mai uscate (scoarta, lemn, radacini) poate fi extras.

     Macerarea: plantele sau florile sunt inmuiate in ulei cald. Se separa uleiul de grasime. Acest ulei va fi concentrat sub vid si  esenta " va fi imdiat obtinuta.

     Stoarcerea: uleiurile esentiale din citrice sunt extrase prin  stoarcerea cojilor " de citrice. Dupa ce fructele au fost curatate de coaja, acestea sunt presate pentru a obtine uleiul esential.

     Head Space: tehnica utilizata mai ales pentru florile a caror esenta e dificil de captat, cum ar fi gardenia, lacramioara. Floarea ramane in sol, aceasta nu se culege. Se acopera floarea cu un clopot de sticla, iar un gaz neutru, care e sub clopot, captureaza parfumul lor. Gazul e incarcat cu molecule odorante care vor fi analizate si reproduse in laborator, datorita substantelor naturale si sintetice.

Datorita acestor procedee, putem sa regasim mirosurile care ne sunt dragi, materii prime de origine naturala.

Nota: e nevoie de aproximativ 3500 kg de trandafiri pentru a produce un kg de  esenta!

 

Make a free website with Yola